Ολυμπιάδα

olympiada 01

Ιστορία

Η Ολυμπιάδα χτίστηκε το 1924, μετά τον ξεριζωμό του 1922, από πρόσφυγες που έφτασαν εδώ από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας. Κατά τους ιστορικούς, η περιοχή είναι η σημαντικότερη της Χαλκιδικής διότι εδώ βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται στα ανατολικά της Ολυμπιάδας σε απόσταση 700 μέτρων, στη θέση Λιοτόπι, όπου από το 1990 διεξάγονται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Κατά μία προφορική παράδοση ο βασιλιάς Κάσσανδρος εξόρισε την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Αρχαία Στάγειρα και κατ’ άλλους στο νησί Κάπρος το οποίο βρίσκεται απέναντι από την σημερινή Ολυμπιάδα. Το νησί Κάπρος (Καυκανάς) αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα κατά τον οποίο το ίδιο όνομα είχε και το λιμάνι της πόλης. Κατά την Τουρκοκρατία το λιμάνι της Ολυμπιάδας ήταν λιμάνι φορτο-εκφόρτωσης ξυλείας, και στην περιοχή υπήρχαν μερικές καλύβες των οποίων οι κάτοικοι μετά την άφιξη των προσφύγων το ’22 μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα.

H Ολυμπιάδα σήμερα
Εκεί που το βουνό συναντά την θάλασσα

Η Ολυμπιάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό 700 κατοίκων, χτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας που απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού και πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά, ο Χολόμωντας θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, και μαγευτικές παραλίες υπέροχα συνδυασμένα, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Συνδυάζει την ατμόσφαιρα του χωριού με την άνεση του σήμερα. Στην περιοχή υπάρχουν 3 ξενοδοχεία δυναμικότητας 120 κλινών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα άνω των 400 κλινών. Διαθέτει διάφορα καταστήματα όπως  super markets, cafe, beach bars, ταβέρνες, εστιατόρια, αναψυκτήρια κλπ και βασικές υποδομές όπως οργανωμένες παραλίες, βενζινάδικα, φαρμακείο, ιατρείο, ταξί.

Η Ολυμπιάδα πάνω απ' όλα απευθύνεται στον επισκέπτη που προτιμάει ήσυχες διακοπές, φύση παρθένα, καθαρή θάλασσα και παραλίες, μακριά από την βοή του μαζικού τουρισμού. Για όσους έχουν μικρά παιδιά, η Ολυμπιάδα είναι ο καταλληλότερος τόπος διακοπών διότι τα νερά της είναι αβαθή.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ξενοδοχείο Λιοτόπι

Ολυμπιάδα, 57 014, Δήμος Αριστοτέλη

Χαλκιδική, Ελλάδα

Τηλέφωνο +30 23760 51257, +30 23760 51255

Κινητό Τηλέφωνο +30 6979 307 745

         Email hotel.liotopi@gmail.com
IHA DB GRPLEXI 1athinorama alpha guide hotel liotopi.png


instagram-icon  tripadvisor icon  facebook icon  youtube icon  vimeo icon